Olen kyllä vielä elossa, vaikka sitä ei blogista uskoisikaan! Koitan taas muuttaa tätäkin projektia hiljalleen aktiiviseksi. Sain hiljattain käsiini Emma Donoghuen ensimmäisen suomennetun romaanin Huone. En ole ihan varma mitä etukäteen odotin, mutta en takuulla pettynyt. Vaikka olen paljon kirjoja lukenut, tämä tuntui poikkeavan niistä jokaisesta jollain tavalla. Lisäksi se tarjosi aivan erilaisia näkökulmia arjen pieniin (ja valtaviin epäarkisiin) asioihin. Pidin romaanista hämmentävän paljon ja tiedän jo nyt lukevani sen joskus uudelleen. Ellen jopa parikin kertaa.
Oletteko koskaan miettineet, millaisena lapsi näkee maailman? Kuinka se hiljalleen kasvaa, kun lapsi uskaltaa lähteä tutkimaan ympäristöään, ja kuinka tärkeää se on lapsen kehitykselle? Vaan millaisena maailma näyttäytyisikään, mikäli lapselle annetaan ensimmäisen viiden elinvuotensa ajaksi liikkumatilaa vain yhden huoneen verran? Huoneessa lattian lisäksi aikaansa kuluttavat Äiti ja Jack. He ovat olleet siellä kauan, eikä loppua näy. Tarinaa kerrotaan pienen viisivuotiaan Jackin näkökulmasta, eivätkä monet aikuisten asiat eivät ole hänelle niin selviä, kuten se mitä on Ulkopuolella? Ovatko television tapahtumat todellisia? Ei puita ole olemassa, niitähän on vain teeveessä! Koska en väsyneenä keksi tapaa kertoa kirjasta ilman oleellisia yksityiskohtia, tämä teksti tulee paljastamaan tapahtumien kulkua. Sanon siispä nyt jo suosittelevani kirjaa lämpimästi, ja mikäli et halua tietää siitä etukäteen, usko suositus, lue kirja ja lopeta tämän tekstin lukeminen tähän.
Jackin äiti oli vain 19-vuotias kun hän joutui lähtemään sieppaajansa, Vanhan Kehnon, matkaan. Hänet sijoitettiin äänieristettyyn huoneeseen, josta ainoa pakoreitti on koodilla suojattu ovi. Hänen päivänsä saivat kuitenkin tarkoituksen, kun Jack syntyi. Hän kasvattaa poikaansa suojassa maailmalta, eikä anna sieppaajansa edes nähdä poikaa. Tv on ainoa kanava ulkomaailmaan, ja sieltä myös Jack poimii tietonsa. Asioita helpottaakseen Äiti pitää ulkomaailman salassa. Lapselle Huone on koko maailma eikä hän edes osaa kaivata ulkomaailmaa, mutta Äidille taakka käy yhä painavammaksi. Ikävä ulkomaailmaa ja sukulaisia kohtaan yltyy sietämättömäksi ja he alkavat juonia keinoa vapautua vankilastaan...
Kuten alussa jo kirjoitin, romaani tarjoaa aivan erilaisia näkökulmia arjen pieniin ja isoihin asioihin. Jackillä riittää huoneessa puuhaa, mutta yhtäkkiä pienen pojan mieleen pitäisi mahtua koko maailma, ja sinne pitäisi uskaltaa vielä paetakin. Mutta paeta mistä? Vaikka Äiti näkee huoneen vankilana, Jackille se on koti. Sekavat tunteet ja kykenemättömyys ymmärtää pelottavat poikaa suunnattomasti. Lisäväritystä antaa suomentajan, Sari Karhulahden, tekemät sanavalinnat. Nämä pienet sanaleikit ja väärinymmärrykset nostivat hymyn allekirjoittaneen kasvoille jopa junassa. Äidin ja muiden aikuisten ajatuksia voi seurata vain dialogin kautta. Kaikkea Jack ei ymmärrä, mutta lukija ymmärtää enemmän! Eli tapahtumiin saa valaistusta hieman selkeämpääkin kautta, kuin vain viisivuotiaan pään sisältä. Kirjassa käsitellään taidokkaasti myös aikaa vapautumisen jälkeen, kun Äiti haluaa nähdä kaiken kaipaamansa, eikä Jack osaa sopeutua tilanteeseen välittömästi. Hiljalleen asiat alkavat kuitenkin sujua.
Huone on selviytymistarina, enkä malttanut jättää lukemista kesken. Sen takia kärsivät koulutyöt sekä asunnon siivoaminen, mutta mitä pienistä. Kyllä se oli sen arvoista! Aiheestaan huolimatta se ei ole ahdistavan surullinen, vaan jopa positiivinen! Pieni poika iloitsee pienistäkin asioista, eikä lukijakaan masennu. En lainkaan ihmettele miksi tätä teosta on myyty niin paljon. Voisin kuvitella sijoittavani osan tulevasta palkastani saadakseni käsiini englannin kielisen version, ihan vain nähdäkseni sanaleikit ja tunnelman myös alkuperäisellä kielellä.
Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa :)
VastaaPoistaHuone on luettavien listallani, mutta se ei ole vielä noussut sieltä pinon päällimmäiseksi...
Mukava huomata, että täällä on vielä edes osa lukijoista tallella! (: Älä toki ota sitä pois pinosta! Ei se maailmaa mullistava teos ollut, joten se ehtii kyllä siellä odottaa. Kannattaa se silti ehdottomasti lukea.
PoistaOnpas hieno! :)
VastaaPoista