31.10.2011

Kirjakaupoista

Nyt tulee monta postausta putkeen, mutta aloitetaan nyt kirjakaupoilla! Vierailin tuossa jonkun aikaa sitten jälleen rakastamassani Englannissa, ja en vieläkään osannut lopettaa kirjakauppojen kuolaamista. Taso on jotain ihan erilaista kuin mitä Suomessa on. Tästä todistusaineistona myös kuvamateriaalia!


Kuvassa on siis Englannissa, Birminghamissa sijaitsevista Waterstone's kirjakaupoista toinen. (Toisesta ei valitettavasti ole kuvaa, se on vanha ja hieno rakennus, mutta tämä on niinsanotusti pääliike keskustassa) Kyseessä on siis 5. kerroksinen kirjakauppa, joka sisältää kirjoja eri osa-alueita. On true-crime, crime, unfortunate lives, sports, fiction, horror, cult, classics ja niin edelleen. Hyvin paljon eri osa-alueita. Pystyn viettämään Waterstone'silla vaikka koko päivän, ja kun juuri kuvassa näkyvä liike on kirjaimellisesti keskustassa, tulikin siellä vietettyä aikaa suorastaan luvattoman paljon.
Tästä päästäänkin toiseen merkittävään eroon. Olen siis itse ollut kirjakaupassa töissä, ja vaikka meillä panostettiinkin viihtyvyyteen ja somistuksia taiteiltiin pelottavalla vakavuudella, on silti edelleen Suomi jäljessä tässäkin asiassa. Juuri samaisessa liikkeessä näin ehkä tyylikkäimmän asian kirjakaupoissa tähän mennessä. Siitäkin seuraa kuvamateriaalia:

  
Crime osasto Waterstone'sin liikkeessä

Ei Suomessa tälläisiäkään tule vastaan. Myös asiakaspalvelu tuntuu olevan yllättäen hieman eri tasoluokkaa kuin täällä meidän kylmässä maassamme, enkä tarkoita kylmällä nyt pelkkää säätä...
Viihtyvyydestä mainittakoon sen verran: kirjoja saa katsella rauhassa. Apua saat heti jos pyydät ja sisään tullessasi sinua aina tervehditään. Myyjät ovat ystävällisiä ja kirjahyllyt ovat järjestetty loogisesti alakategorioittain ja sisältävät myös henkilökunnan suosituksia. Kirjakaupassa on myös kahvila. Lisäksi jokaisella osastolla on tarpeeksi työntekijöitä, ja näyttävät vielä olevan kiinteästi palkattu tietylle osastolle, joka mahdollistaa asiantuntevan avun tarvittaessa. 
Myös kirjavalikoimat ovat ihan eri luokkaa, ja en jaksakkaan odottaa, koska pääsisin jälleen haahuilemaan rakkaaseen jättikirjakauppaani<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti