26.4.2012

Tuomas Kyrö - Miniä
Kun kauan odotettu Kirjan ja ruusun päivä vihdoin koitti, kipitti tämäkin opiskelijatyttönen innokkaasti kohti kirjakauppaa. Hetkeksi se ehti jo huolestua kirjojen loppuneen, mutta saikin käteensä nätin ja puhtaanvalkoisen kirjan.Sitten se luettiin kannesta kanteen.

Miniä jatkaa Mielensäpahoittajan maailmassa, mutta tällä kertaa näkökulma muuttuu. Nyt ääneen pääsee paljon puhuttu Miniä! Isälle ostimme joskus joululahjana Mielensäpahoittajan, nyt annoin äidille käskyn noutaa oman kappaleensa Miniästä. Kaikille Kyröä ja molemmat olivat tyytyväisiä. Miniän rauhallinen viikonloppu suistuu raiteiltaan, kun hän saa järkyttävän ilmoituksen: appiukko saapuu paikalle parin tunnin sisällä! Koska Mielensäpahoittaja ei nykyaikaisista turhuuksista perusta, tulee miniälle kiire noutaa kaupasta makkaraa ja mahdollisimman punaista maitoa. Siitä lähtee lievä alamäki, kun oikein mikään ei tunnu sujuvan miniän mielen mukaan. Hän kestää rohkeasti kokkaamisen, kovan tyynyn ja perunoiden olemassaolon, mutta mitä tapahtuukaan, kun venäläiset bisnesmiehet saapuvat neuvottelemaan tärkeästä sopimuksesta? Alkaa taistelu ja eturintamaan liittyy miniän lisäksi Mielensäpahoittaja, tämän lapsenlapset sekä säkillinen perunoita.

Mielensäpahoittajan jälkeen kaikkien odotukset olivat suuret, myös minun. Kyrö kuitenkin onnistuu jälleen ja kirjaa lukiessa ei voi kuin nauraa hyväntuulisesti. Se viihdyttää hyvänä päivänä ja piristää huonona. Teoksen ainoa ikävä puoli on lyhyys. Kirjaa lukisi mieluusti paljon pidempäänkin, mutta omalla tavallaan ratkaisu on täydellisen toimiva. Miniä jättää lukijan haluamaan epätoivoisesti lisää.

Toivottavasti kaikki muistivat hakea omansa, sillä tätä ei tulla myymään jälkikäteen. Hieno aloitus uudelle perinteelle, ja toivon todella tämän jatkuvan tulevinakin vuosina. Aion sitä kyllä auttaa kaikin tavoin. Erittäin iloiseksi minut teki myös se, että niille kirjan ja ruusun päivän asiakkaille, jotka eivät teosta saaneet (Miniä loppui joistain kirjakaupoista ymmärrettävistä syistä) se oli toimitettu jälkikäteen. 
Hienoa työtä ja tästä on hyvä jatkaa (:

6 kommenttia:

 1. Minäkin sain noudettua oman Miniäni! Kannattaako mielestäsi Mielensäpahoittaja lukea ensin vai onko sillä merkitystä?

  VastaaPoista
 2. Miniä toimii kyllä yksittäinkin, mutta kyllä mielestäni enemmän saa irti mikäli Mielensäpahoittajan tuntee jo entuudestaan. (:

  VastaaPoista
 3. Oon sun kans samoilla linjoilla siinä, että teoksen ainoa ikävä puoli on sen lyhyys. Mutta kuten myös totesit, ehkä hyvä näin. :)

  VastaaPoista
 4. Toivoisin tälle kyllä jatkoa vielä joskus... (:

  VastaaPoista
 5. Aika hienoa, että on toimitettu jälkikäteen, tuota voisi jo sanoa asiakaspalveluksi :) Minä olin ajoissa ja sain Adlibrikseltä omani parissa päivässä. Kiva perinne, aion kantaa korteni kekoon ensi vuonnakin mikäli kylkiäiskirja (saapa nähdä kenen se on!) on kiinnostava.

  VastaaPoista
 6. Erittäin hyväksi asiakaspalveluksi! Ja samalla saivat varmistettua, että tapahtuma saa positiivisen vastaanoton ensi vuonnakin. (:
  Luultavasti osallistun myös ensi vuonna oli kirjailija mikä tahansa. Tälläisen perinteen syntymistä kannattaa mielellään.

  VastaaPoista